בשירות הוד מלכותה, הספרות העברית - סיכום פעילות באגודת הסופרים העבריים

בשירות הוד מלכותה, הספרות העברית - סיכום פעילות באגודת הסופרים העבריים

מאת: הרצל ובלפור חקק

סיכום פעילות כיושבי ראש אגודת הסופרים העברים 

המשוררים הרצל ובלפור חקק כיהנו כיושבי ראש של אגודת הסופריםהעברים תריסר שנים ברציפות (שלוש קדנציות כל אחד) והחליטו על פרישה מרצון. הם מסכמים את תקופות הכהונה שלהם ואת החותם המיוחד שהטביעו באגודה לאורך 12 שנים. אלה דבריהם על תקופת כהונתם והמסר שלהם על משמעותה של הפעילות הציבורית כנתינה לחברה ולתרבות, תוך יחס אנושי לחברים.

לאחר תריסר שנים בהנהגת אגודת הסופרים העברים (מאי 2003- דצמבר 2015), החלטנו לפרוש מרצון מפעילות בהנהגת אגודת הסופרים העברים. 

החלטנו לכתוב סיכום של שנות פעילותנו בראשות האגודה: בלפור חקק כיהן כיו"ר שלוש קדנציות (שש שנים) והרצל חקק כיהן כיו"ר שלוש קדנציות וחמישה חודשים, עקב הנסיבות: שש שנים וחמישה חודשים. 

פתיח 

לאורך כל השנים פעלנו מתוך מחויבות כלפי המייסדים של אגודת הסופרים העברים: כלפי העבר וכלפי המורשת, כממשיכים של  אגודה היסטורית. לא במקרה טיפחנו  את מכון "גנזים" של אגודת הסופרים העברים.

אך תמיד ידענו שבצד זיכרון העבר והמחויבות לדאוג להווה, יש גם לפעול למען העתיד. לכן, מעבר לחשיבות של הכבוד לעבר ולאבות המייסדים – שמנו דגש על טיפוח  הדור הצעיר, על סיוע בהכנת עתודת סופרים לעתיד. טיפחנו  כישרונות  צעירים, ואף חילקנו פרסים ספרותיים למשוררים צעירים. בד בבד קיימה האגודה טקסים של קבלת חברים חדשים, וכך זרם תמיד דם חדש לשורותיה. הכול נעשה באמצעות ועדה לקבלת חברים חדשים. בשנים האחרונות עמד בראש הוועדה המשורר יוסף כהן אלרן. 

שיקום האגודה ותכנית להקמת "משכן הספרות העברית" 

 לאחר המשבר הכלכלי שהיה לאגודה בשנים 2002-2001 שיקמנו את האגודה. הושג הסדר עם עיריית תל אביב לפתור בעיית הארנונה, וכן הושגה הסכמה על מיזם "משכן הספרות העברית" תוך חתימת חוזה עם יזם שיבנה את המקום מעל בית הסופר בתל אביב. 

אנו מודעים לכך שעשינו את הצעדים הפותחים להקמת מיזם המבנה מעל בית הסופר וכן "משכן הספרות העברית", אך את הפְּרי תקצור הנהגה אחרת, אך זוֹ דרכּו של עולם:       

                      "אִישׁ וּנְבוֹ לוֹ/ עַל אֶרֶץ רַבָּה" (רחל).

בלפור-חקק-כיושב-ראש-2005-עם-המנכ'ל-בנצי-יהושע-וממלא-המקום-אביב-עקרוני

 לקסיקונים של הסופרים העבריים 

לראשונה בתולדות האגודה יצאו לאור בתקופתנו שני לקסיקונים – "לקסיקון ההווה" - וכן "הלקסיקון היסטורי של הסופרים העברים".  הלקסיקונים זכו ליד אוהבת, למלאכת מחשב של העורך והכותב ד"ר משה גרנות.

גרנות היטיב לעשות כאשר התגייס למען האגודה וערך גם שני שנתונים לתפארת ליובל שמונים ל"מאזניים": גבורות למאזנים, כרכים א'-ב'.

לא שכחנו בתקופה זו את חיזוקו של כתב העת של אגודת הסופרים העברים, "מאזניים", שנוסד על ידי ח"נ ביאליק.  בתקופתנו כיהנו בעריכתו עזריאל קאופמן, משה בן שאול, ציפי שחרור ומשה גרנות. 

מכון גנזים 

המכון הוקם על ידי אגודת הסופרים העברים בשנת 1956 (לבדוק זאת) לתעֵד את ההיסטוריה של הספרות העברית ולנצור את כּתבי היד של הסופרים. בשנים האחרונות חשנו במשב רוח מרענן במכון 'גנזים' – והיה חשוב לנו לתת את ההוקרה למנהל המכון משה מוסק וליושב ראש מועצת גנזים, ד"ר אביב עקרוני. שניהם כיהנו בתקופת היותנו יושבי ראש אגודת הסופרים העברים.

הספרות העברית  יצאה מגדרה כאשר התקיימו במכון גנזים אירועים, שבהם הצדענו לאוספים חדשים שהגיעו (ומגיעים) למכון : אירוע הצדעה לעמוס קינן ויצירתו, אירוע הצדעה לדן אלמגור, אירוע מיוחד לאהרון מֶגד (שהלך לאחרונה לעולמו) לרגל צאת המונוגרפיה על יצירתו, אירוע הצדעה ליצירתו של יצחק שָׁמי ועוד.

 מי שיקרא את מִתווה הֶחזון של משכן הספרות העברית יראה, שאחד היעדים הוא לאפשר באמצעות משכן הספרות המפואר להציג תערוכות של כתבי יד, להפיק מופעים של תיאטרון ספרות, לסייע למשוררים צעירים ועוד. 

א-הרצל-ובלפור-על-הבימה-באירוע-ספרותי6

תחרויות כתיבה לילדים 

כפי שציינו לעיל, פעלנו גם למען הדור הצעיר: עשר שנים קיימנו תחרויות כתיבה בקרב תלמידי בתי הספר היסודיים  - ובהמשך נערכו גם תחרויות לחטיבת הביניים. ועתה – הוחל גם בתחרויות לחטיבה העליונה. ספרי היצירוֹת של הזוכים זכו לפרסום באינטרנט, ב'מאזניים', לברכות מטעם שרי החינוך ושרי התרבות, ברכות של סופרים ידועי שם. את התחרות לבית ספר יסודי ניהלה והובילה הסופרת ריקה ברקוביץ ואת התחרות לחטיבות ביניים הובילה יהודית מליק שירן. כל תחרות הייתה תהליך ששיאוֹ מפגש רב משתתפים של בתי הספר מכל הארץ והפקה של אנתולוגיה מיצירות התלמידים. 

קישורית:  הכרזה על התחרות 

http://www.hebrew-writers.org/article.asp?catalogid=359

סיקור של תחרות:

http://www.faz.co.il/story_7588

א--התנדבות-כסופרים-שדרות--ביקור-עם-צוות-המורות-א

התנדבות-כסופרים-שדרות--ביקור-עם-צוות-המורות

 

מיזם הזֶמר העברי 

אגודת הסופרים העברים הייתה שותפה לוועדת היגוי של מיזם הזֶמֶר העברי, שהוביל אמנון ברנזון. הדגש הוא על חיזוק התַּרבּות העברית באמצעות הזֶמר העברי.

פרטים נוספים 

הרעיון הוא, שמדי שנה יימסר מֵיצג כתוב  על הזֶמר העברי למערכת החינוך, וכל בית ספר יציג את המיצג בפני תלמידיו וגם בפני הקהילה .

אגודת הסופרים העברים הובילה עד כה  את המיזם הזה כדי לחולל שינוי ערכים, כדי לחולל שינוי בקרב הנוער. ההצגה בסוף השנה בכל בית ספר אמורה להיות שיאו של תהליך חינוכי חשוב.

שותפים לנו למיזם הזה אהרון ידלין, מוקי צור, חיים דייטשמן ורוחמה קציר.

מצגת "תרבותֵנו היא מולדתֵנו"

https://www.youtube.com/watch?v=P2y11Cos2nI

 אותות הוקרה לגופים ואנשים שמחזקים את התרבות העברית

 בתקופת כהונותינו בחרנו להעניק אותות לאישים ולסופרים שתרמו לחברה ולספרות, והטקסים זכו להד רב ואף לסיקור.

בלפור-חקק-כיושב-ראש-נואם-בטקס-בבית-הנשיא-שמעון-פרס-2007

סיוע לסופרים ומשוררים במצוקה 

גילינו פתיחות לכל סופר באשר הוא: חילקנו מאות אלפי שקלים סיוע לסופרים במצוקה. הסתייענו בתורמת שעושה זאת כמתן בסתר, ואינה

רוצה בפרסום שמה.  

בלפור-חקק-נושא-דברים-בהפגנה

בלפור-חקק-נושא-דברים-בהפגנה

 

אירוח של סופרים מחו"ל

בצד אירועי תרבות רבים בבית הסופר, היו גם ערבים שהעידו על יציאה מן הסגירות,

היו מפגשים מרגשים עם סופרים מחו"ל:

כך, למשל, היה ערב לסופרים מאנגולה, ערב לסופר מפורטוגל, כך ארחנו ברוחב לב משלחת מאזרביג'אן אותה לקחנו למפגש בבקה אל גרבייה ובדליית אל כרמל, משלחת מפולין שביקרנו עמה ביד ושם ובבית הסופר, וברחבי הארץ, בסניף חיפה של האגודה. השבנו לפולנים בביקור גומלין מרגש ואף הגענו להסכם על שיתוף פעולה. במשך השנים הגיעו אלינו דניסה קומנשקו מרומניה, ורוניקה בלאז' מרומניה, ורוז'אן ווסגניאן מרומניה. הנה סיקור ביקורה של ורוניקה:  

http://www.news1.co.il/Archive/0014-D-88039-00.html

 ארחנו את הסופר הרומני-ארמני ורוז'אן ווסגניאן בעקבות ספרו "ספר הלחישות":

http://www.news1.co.il/Archive/003-D-77215-00.html

הרצל-ובלפור-חקק-מארחים-משלחת-סופרים-פולנים-במכון-גנזים-2013

הרצל-ובלפור-חקק-מארחים-משלחת-סופרים-פולנים-במכון-גנזים-2013

מפגש-ספרותי-עם-יבטושנקו-נובמבר-2007

מפגש-ספרותי-עם-יבטושנקו-נובמבר-2007 

 טיפוח קהילות סופרים צעירים 

היה חשוב לנו לטפח קהילות סופרים שונות: ארחנו קבוצות יוצרים צעירים שהתחברו בפסבוק (כותבים למגרה, קבוצת פסיפס, תקליטור יוצרים ועוד). הכול מדווח ברשתות החברתיות.

 מיזמים מיוחדים 

מלבד אירועי התרבות של בית הסופר בתל אביב, התקיימו גם אירועים  בסניפים של ירושלים (יו"ר מנחם פאלק) וחיפה (יו"ר נפתלי בלבן אוברהנד). בשנתיים האחרונות הוקם סניף גם ברחובות בראשות המשורר אשר ויינשטיין. ניסינו בכל דרך לצאת מהקופסה: ליצור קשר עם מרכזי תרבות אחרים, כדי ליזום שיתופי פעולה. וכן התקיימו מספר פעמים מפגשים בין סופרים יהודים ודרוזים בדלית אל כרמל ובעוספיה, בשיתוף יוסף נאסר אלדין (יו"ר התנועה הדרוזית הציונית), ד"ר אכרם חסון (היום חבר כנסת), מנהל מכללת הכרמל, והמשורר נביל נאסר אלדין.

נזכיר בעיקר את ערבי התרבות שעשינו עם מוזיאון חצר היישוב בעיר העתיקה בירושלים (מנהלת אורה פיקל- צברי)  ואת ערבי התרבות במוזיאון בית יוסף באו בתל אביב (מנהלות צלילה והדסה באו). מפעל מיוחד במינו הקמנו יחד עם מוזיאון חצר היישוב ברחוב אור החיים בעיר העתיקה. הצענו, שלכל אביזרי היישוב הישן בתערוכה, יתלוו שירים של משוררים. התערוכה זכתה  לסיקור תקשורתי במקור ראשון וגם באינטרנט.

http://www.news1.co.il/Archive/0024-D-79149-00.html

מיזם ממש היסטורי קיימנו בספטמבר 2014 במלאת שמונים שנה לפטירתו של המשוררת הלאומי ח"נ ביאליק: קיימנו ישיבת ועד היסטורית בבית של ביאליק, בשולחן העבודה בחדר האורחים של ביאליק (בתמיכת הנהלת בית ביאליק והארכיונאי שמואל אבנרי).

כל האירועים והמיזמים דובררו לציבור הרחב באמצעות דוברות בהתנדבות: בתקופתנו שימשו כדוברות בהתנדבות: שושנה ויג, נירה תובל ושרה אהרונוביץ קרפנוס.

 אירועים על השפה העברית 

ערכנו ערבים רבים לטיפוח הלשון העברית –  בכל רחבי הארץ.

 ערב במוזיאון חצר היישוב הישן בנושא הלשון העברית,

http://www.news1.co.il/Archive/003-D-82025-00.html

הרצל-ובלפור-עם-דן-כנר-כנס-למען-הלשון-העברית--העברייה-5

הרצל-ובלפור-עם-דן-כנר-כנס-למען-הלשון-העברית--העברייה

 

 דאגה ליישובי הפריפריה ולכפרי ילדים 

היה חשוב לנו  בתקופת כהונתנו לטפח את הקשר עם הפריפריה:  מיד פעם יצאו אוטובוסים של סופרים לכפרי ילדים במצוקה לקיים סדנאות במשפחתונים. כך גם היה מפגש סופרים עם בית ספר בשדרות בתקופת הסקאדים על שדרות. וגם  פנינו לעיריית דימונה בעת מבצע צוק איתן להפגיש אותנו עם ילדי בית ספר.  היו  מפגשים רבים  עם ילדים בכפרי ילדים מנותקים – והיה קשר מיוחד עם כפר הילדים בעפולה עקב תמיכה ביזמתנו מצד אב בית בכפר בעפולה: עמנואל בן סבו. כן הסתייענו ברשת הכפרים של "המפעל להכשרת ילדי ישראל" בראשות יוסי גושן. במעשי התנדבות אלה של סופרים בערי פיתוח ובכפרי ילדים הטבענו חותם חברתי בפעילותה של האגודה.

פרטים נוספים 

 יוזמות אנושיות 

שנה שעברה ערכנו ערב מיוחד ברובע הארמני בירושלים: מפגן ספרותי של הזדהות עם השואה הארמנית במלאת מאה שנה טבח הארמנים: נערך ביקור ברובע הארמני עם מדריך מטעם הקהילה הארמנית, קריאת שירים על השואה הארמנית והשואה היהודית, קריאת קטעים מספרו של ורוז'אן ווסגניאן, וביקור של הסופרים בלשכת הפטריארך הארמני. והכול סוקר ב"מאזניים" ובאתרי אינטרנט:

 http://www.news1.co.il/Archive/003-D-102870-00.html

 יוזמה אנושית נוספת  קיימנו בשיתוף עם סופרים בני דתות שונות: הצטרפנו למפגן הזדהות של סופרים ערבים (נוצרים ומוסלמים)  וכן דרוזים נגד הרג ילדים בסוריה. 

סיקור הכנס למען הילדים בסוריה 

שדרוג פרס ברנר 

לתשומת לב מיוחדת זכה פרס ברנר, ששודרג מאד. הפרס נחשב במשך שבעים שנה פרס יוקרתי מאוד, שהוקם על  ידי משפחת האפט. בתקופתנו, באמצעות גיוס תורמים חדשים – וזאת בזכות הירתמותו של מאיר עוזיאל, שודרג הפרס. משפחת ינאי שלקחה את המימון של הפרס לחסותה, הפיחה חיים בַּפרס, וכיום הוא נחשב הפרס השני בחשיבותו אחרי פרס ישראל.

בצד פרס ברנר, שותפה האגודה גם לפרס קוגל של עיריית חולון, לפרס דויד לויתן ולפרסים מזדמנים נוספים. כל הפרסים האלה התקיימו בתקופת כהונתנו כיושבי ראש. 

מועדון שירה- "מפגשיר" 

יוזמה מיוחדת הייתה יוזמתה של המשוררת וילהלמינה (זיוה ברנדס סוסק) להקים מועדון משוררים בבית הסופר. המועדון 'מפגָשיר'  היה פינת חמד באגודה, וחברי הפורום אף זכו להפיק אנתולוגיה מיוחדת במינה.מועדון השירה היה עם הזמן למועדון חברים.

 פעלנו מתוך רצון לָתת, בידענו, שֶׁמי שזורע זרָעים של נתינה, זוכה לקָטיף נצחי. 

פעלנו תקופה ארוכה בהנהגה, וראינו בזאת תרומה לחברה ולתרבות.

פעלנו ותרמנו וידענו כל הזמן, שֶאָנו - לאורֶך כל הדֶרך – גם בכתיבתנו כמשוררים וגם בפעילותנו הציבורית, חיילים בשירות הוד מלכותה, הספרוּת העברית.

הרצל-ובלפור-חקק-מעניקים-לדויד-גרוסמן-את-פרס-ברנר

הרצל-ובלפור-חקק-מעניקים-לדויד-גרוסמן-את-פרס-ברנר

Back to blog